17 Δεκ 2012

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ: Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η προσωρινή διαταγή του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της απόφασης, που έκρινε την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων αντισυνταγματική.
 
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσωρινή διαταγή του υπουργείου Οικονομικών για άρση της απόφασης του Πρωτοδικείου, που απαγόρευε την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η υπ΄αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το τέλος ακινήτων, αν και το όλο ζήτημα θα κριθεί εκ νέου την Τρίτη.
Το ελληνικό δημόσιο είχε ζητήσει μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναστολής της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, να μην εφαρμόζεται η απόφαση και να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι.
Υπενθυμίζεται, ότι το ΠΠ Αθηνών έκανε, πριν λίγες ημέρεςκ δεκτή τη συλλογική αγωγή, που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, κρίνοντας ότι η είσπραξη του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ είναι παράνομη και θα πρέπει να εισπράττεται με άλλον τρόπο.
Ένωση εισαγγελέων κατά Στουρνάρα
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωση, που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής, ανέφερε ότι περιήλθαν σε γνώση της δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία «ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα αντίθετα έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής και η οποία παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων, έχει δε κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές διατάξεις της».
Η Ένωση χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».
Ακόμη, η ΕΕΕ υπογράμμισε, ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

Πηγή: Σοφία Κατσαρέλη news247 Δεκέμβριος 17 2012 15:41

1 σχόλιο:

  1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    http://www.scribd.com/doc/180591302/%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A4%CE%A9%CE%9D-3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...