5 Φεβ 2012

Τα Πρακτικά της συνάντησης του Συντονιστικού Γειτονιών της Συνέλευσης Πολιτών Μασταμπά-Ατσαλένιου-Θερίσου


Αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Η διαμόρφωση μιας λίστας με τηλέφωνα άμεσης πρόσβασης στην οποία θα μπουν με μικρό όνομα όσοι συντονιστές επιθυμούν και όσοι άλλοι πολίτες έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθεί η Ομάδα Υποστήριξης/Περιφρούρησης για τις συνοικίες Μασταμπά-Ατσαλένιο-Θέρισσο. Η λίστα θα γίνει τρικάκι που θα μοιραστεί σε όλες τις γειτονιές και σε όλες τις οικίες των συνοικιών. Επίσης, δημοσιεύεται και αναρτάται και στην ιστοσελίδα των Πολιτών κατά τους Χρέους (ΠκΧ). Από την πίσω πλευρά θα δίνονται οδηγίες για τις δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη ΔΕΗ και τρόπους προστασίας του ρολογιού.
2. Η σύνταξη ενός κειμένου απεύθυνσης προς το κοινωνικό σύνολο σχετικά με την ταυτότητα και τους στόχους του αγώνα μας. Τμήμα του κειμένου θα ενταχθεί στο τρικάκι με τα τηλέφωνα άμεσης πρόσβασης.
3. Να ζητήσουμε εξειδίκευση της νομικής προστασίας που παρέχεται από το Δήμο Ηρακλείου. Σε κάποιους άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα και ομαδικά εξώδικα από τη Νομική Υπηρεσία των Δήμων εκ μέρους των πολιτών οι οποίοι έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής. Να διερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα με τους νομικούς των ΠκΧ.
4. Να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να κατατεθεί ομαδικό εξώδικο προς τη ΔΕΗ από τους κατοίκους Μασταμπά-Ατσαλένιου-Θερίσσου, που θα την ενημερώνει ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω μη πληρωμής του χαρατσίου είναι παράνομη ενέργεια και θα δηλώνει την επιφύλαξη των πολιτών για κάθε νόμιμη ενέργεια αν συμβεί αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτή η κίνηση είναι οι τιμές ανά άτομο να είναι λογικές (γύρω στα 10 ευρώ το κεφάλι).
5. Να κάνουμε πιο έντονη την παρουσία μας στη Χρυσοστόμου (Υποκατάστημα ΔΕΗ). Ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίμαχο θέμα της πληρωμής του ποσού που αντιστοιχεί μόνο στην αξία του ρεύματος (συν ΕΡΤ συν Δημοτικά τέλη), θα απαιτήσουμε να πληρώνεται και στο εκεί ταμείο (και όχι μόνο στο μηχάνημα) ο λογαριασμός χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι), όπως φαίνεται να συμβαίνει και στα κεντρικά της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι.
6. Να βοηθηθεί η συντονίστρια της Θερίσσου για να καλεστεί η πρώτη Συνέλευση για τα χαράτσια σε αυτή την περιοχή.
7. Από όλους τονίστηκε ότι υποστηρίζουμε τον αγώνα κατά των χαρατσιών και κάθε αντικοινωνικής και εξαθλιωτικής πολιτικής σε όλο το Ηράκλειο και ότι αποτελούμε τμήμα ενός κοινού πανηρακλειώτικου και παγκρήτιου αγώνα. Θα είμαστε εκεί, όπου και αν προσπαθήσουν να κόψουν ρεύμα, όπου και αν τολμήσουν να ποδοπατήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
8. Να έρθουμε σε επαφή με δικηγόρους ώστε να εξασφαλίζουμε την ζωντανή παρουσία τους κατά την ώρα των διακοπών. Απαιτείται η συνεργασία με δύο τρεις διαφορετικούς δικηγόρους ώστε να έχουμε περισσότερες διαθέσιμες εναλλακτικές.
9. Να διερευνήσουμε πιθανή συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια.
10. Η οικοδόμηση ενός όσο το δυνατόν πλατύτερου μετώπου στις γειτονιές ενάντια και στο χαράτσι και σε όλα τα αντικοινωνικά φοροεισπρακτικά μέτρα που έρχονται με τη μορφή φοροκαταιγίδας. Η δουλειά που θα γίνεται στις επιμέρους γειτονιές θα έχει αυτό τον στόχο. Συγκεντρωνόμαστε, γνωριζόμαστε, αλληλοϋποστηριζόμαστε. Κανείς μόνος τους απέναντι στην φοροκαταιγίδα και την άνωθεν εκμετάλλευση.
11. Να δείξουμε ένα πολυεπίπεδο ενδιαφέρον στις γειτονιές μας για κρούσματα φτώχειας, έλλειψης βασικών αγαθών, απουσία στέγης, κ.ά. Ανάμεσα στους συντονιστές κατ’ αρχήν αλλά και στους ενεργούς κατοίκους των συνοικιών μας υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Ταυτόχρονα, ξεκινάμε διερευνητικές επαφές με τη διεύθυνση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολικών μονάδων του Μασταμπά, του Ατσαλένιου και της Θερίσσου για συμπράξεις αλληλεγγύης πάνω στο ζήτημα της συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες σε πιο μόνιμη βάση (π.χ. τράπεζες τροφίμων). Επίσης, θα γίνουν επαφές με τους επιχειρηματίες στον κλάδο της διατροφής στις περιοχές μας, για να εξετάσουμε τη δυνατότητα παροχής συσσιτίων.
12. Να πάμε στο υφιστάμενο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας και να εξετάσουμε πως λειτουργεί και αν πληρεί τα κριτήρια για το οποία δημιουργήθηκε.
13. Να μεταφερθεί εκ μέρους του Συντονιστικού της Συνέλευσης Πολιτών Μασταμπά-Ατσαλένιου-Θερίσσου προς πάσα κατεύθυνση όσα μας ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Σωκράτη Βαρδάκη - κατά την ώρα της συνάντησης - σχετικά με την πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί μόνο στην αξία του ρεύματος (συν ΕΡΤ συν Δημοτικά τέλη) στα ταμεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βαρδάκη, ο λογαριασμός μονογράφεται χωρίς να αναφέρεται πουθενά ότι έχει εξοφληθεί ο λογαριασμός πλην το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι), αλλά μόνον ότι έχει πληρωθεί ένα ποσό "έναντι του συνόλου".
14. Για λόγους υγείας η συντονίστρια της γειτονιάς 3 & 4 κ. Αμπαρτζάκη δεν μπορεί να συνεχίσει από το ίδιο πόστο. Αναζητούμε διαθεσιμότητες για τη θέση του συντονιστή για αυτές τις γειτονιές του Ατσαλένιου.

Δεν θα χαρίσουμε τις ζωές μας, τις οικογένειές μας, τα όνειρά μας, τους κόπους μας, τα σπίτια μας και τη γη μας στις τράπεζες, στο ξεπουλημένο πολιτικό σύστημα, στους τοκογλύφους δανειστές και στους ντόπιους υπαλλήλους τους και στις νέες μορφές κατοχής. Αγωνιζόμαστε και αντιστεκόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...