19 Ιαν 2012

Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στα χαράτσια.

Μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα χαράτσια πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η Διοίκηση του Ε.Κ.Η, οι ΠΟΛΙΤΕΣ κατά του ΧΡΕΟΥΣ και οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στις συνοικίες της πόλης.
Στη συγκέντρωση επιβεβαιώθηκε η διάθεση των πολιτών να συνεχίσουν με πιο αποφασιστικό τρόπο την άρνηση πληρωμής του βάρβαρου χαρατσιού που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπό την απειλή της διακοπής παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας σε όσους δεν το εξοφλήσουν.

Έγινε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και προγραμματίστηκαν οι παραπέρα δράσεις. Αποφασίστηκε η παραπέρα αυτοοργάνωση των πολιτών, η ένταση της προσπάθειας για μαζικοποίηση της άρνησης πληρωμής και οργάνωση νέων κινητοποιήσεων.
Τούτα είναι τα μοναδικά “όπλα” ακύρωσης κάθε σκέψης από μεριάς της ΔΕΗ, για διακοπή παροχών ρεύματος. Οι μαζικές μας αντιδράσεις είναι που κάνουν το φόβο να αλλάζει στρατόπεδο.  Δεν χρειάζεται καμία όξυνση ή ένταση από πλευράς μας. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, το “χαράτσι” θα κριθεί αντισυνταγματικό και η απόσυρση του είναι θέμα χρόνου, λέχθηκε.
Πολλοί από τους ομιλητές τόνισαν ότι τα χαράτσια και η ληστρική φορολόγηση του λαού δεν έχουν τέλος. Και αυτό τη στιγμή που όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν εκ των πραγμάτων να ανταπεξέλθουν.

Απολυμένοι, άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, κατεστραμμένοι μαγαζάτορες και μικροεπιχειρηματίες, χρεοκοπημένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης για τους πολλούς και τα χαράτσια που επιβάλλονται δεν μπορούν να πληρωθούν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δημόσιες κοινωνικές παροχές και κυρίως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν απόλυτα υπονομευτεί, καθιστούν το “μίγμα” εκρηκτικό.

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα σε όλες και όλους σας,

  συντομα χωρις να μακρυγορήσω και να σας κουράσω.
  Δεν μπορεσα να παρευρεθώ εχθές στην συγκέντρωση στο ΕΚΗ λόγω ασθένειας. Χαιρομαι που θα συνεχίσουμε τις αντιδράσεις. Απο δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διακοπές ρεύματος απο τους εργολάβους της ΔΕΗ. Ποτείνω, έαν δεν έχει γίνει ήδη, μπλόκο της ΔΕΗ Τσαλικάκη ατην Δευτέρα 23.1.2012

  Παρόλο που το πρόβλημα με το ρεύμα είναι πάρα πολύ σημαντικό θα επιχειρούσα να πώ ότι το "χαράτσι" είναι ένα ςαποπροσανατολισμος από τα κέραια προβλήματα που έχει αυτή η χώρα.
  Θα πρέπει να ανασυνταχτούμε απέναντι στα μεγάλα πργαματικά προβλήματα
  1. ψήφισμα μνημόνιου ΙΙ
  2. υπογραφή δανειακής σύμβασης
  3. PSI "κούρεμα" των υπόχρεωσεων των τραπεζών απέναντι σε αλλοδαπούς πιστωτές
  4. έλλειψη αναπτυξιακών εργαλείων και προοτικών για να μπορέσει η κοινωνία να αναταχθεί.
  5. Υποβάθμιση της εκπάιδευσης (μερικά βιβλία δεν υπάρχουν ακόμα στα σχολεία)και υγείας.
  6. Επικυνδυνότητα της καθημερίνης μας διατροφής λόγω έλλειψης πόρων για ουσιαστικούς ελέγχους σε κομβικά σημεία διακίνησης των εμπορευμάτων
  7. ... και πολλά αλλα θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να σηζητήσουμε σε μία συνέλευση ή τουλάχιστον να καθοριστούν στην συντονιστική επιτροπή και να τα φέρει σε μία συνέλευση.

  Επίσης θα ήταν παραγικότερο ίσως να έρθουμε σε επικοινωμνία με την συντονιστική επιτροπή του κινήματος στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στη χώρα, για συντονισμένες κινήσεις. Επίσης κάτι που θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσυμε είναι η συντονισμένες κινήσεις των πόλεων στην Κρήτη. Ειναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν σε Αγ. Νικόλαο, Σητεία και Χανια -σύμφωνα με πληροφορίες μου- κινήσεις πολιτών και να μήν μπορούνε να πάνε πολίτες απο αυτές τις πόλεις να δείξουν την αντίδραση τους και να έρχονται στο Ηράκλειο και να μς ζητούνε να καταθέσουνε την αίτηση για το χαράτρσι στο κιόσκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επίσης στα πλαίσια του "κουρέματος" το οποίο είναι είναι αμιγώς η διασφάλιση του ενεργητικού των τραπεζών και οι οποίες είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος υπέυθυνες για την κατάσταση που έχει έρθει η χώρα (βλέπε πόσα δισ. ευρω έχουν εισπράξει τόσο απο το κράτος όσο και απο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης) θα πρέπει να σκεφτούμε εάν ανοίξουμε και άλλο ένα μέτωπο με θεμα το αντίστοιχο κούρεμα των υποχρέωσεων κάποιων πολιτών απέναντι στις τράπεζες ανάλογο του κουρέματος που θα δεχτούν οι αλλοδαποί πιστωτές των τραπεζών απέναντι στις Ελληνικές τράπεζες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...